Thursday, December 1, 2011

peringatan yg terbeban

semalam aku pegi jalan2 pusing kota ngn mak aku. naik kete la kan. aku nak drive tapi bila aku pndang lesen aku yg baru siap neh, aku risau pulak kot2 ade yg kemalangan nnti :P tengah2 jalan2 , kitorang terserempak dengan kawan mk aku . dia bawak sorang budak mgkin dlm 7 8 tahun cmtu. mak aku jemput naik kete nak tolong hantarkan sebab masa tu dia jalan kaki. nak pegi mydin katenye. mak aku pun ajak la sebab mydin tu pun dah laluan kitorang jugak . [dulu aku malu gila nak masuk mydin sebab aku rase mydin tu low class punya kedai. tapi bila dah besar, bila duit dah ade kat tangan, aku bangga dapat membeli belah kat mydin sebab boleh save. haha. cool kan ?]

mase dlm kete, dia cerita dia dari kedai lalat (tak silap aku) dari klinik kat situ. mak aku tnye apesal jauh sgt pegi klinik . nape tak pegi klinik kt bandar ni je pastu makcik tu cakap yg mak budak tu yang suruh pegi kt kedai lalat tu (aku rase la kat kedai lalat). budak tu anak sedara makcik tu. tapi mane maknye? mak aku pun tnye mane mak budak ni. makcik tu cakap yg mak budak ni sakit, kat rumah. aku pun ohh dalam hati.

makcik tu sebenarnya nak marah kat pakcik prebet(teksi yg tak bdaftar) sebab dia cekik darah. makcik tu cakap harga tak munasabah la pe la. aku dengar je la kan sebab aku pun tak tau nak cakap pe. pastu mak aku tnye ape penyakit budak ni sampai nak bwk pegi klinik.

makcik tu pun bagitau yg dia nak bwk budak ni pegi check budak ni ade sakit ke tak . pastu mak aku tnye lagi mak budak ni sakit ape. makcik tu cakap, jangkit ngn ayah budak ni. ayah budak ni dulu suka cucuk2 kongsi jarum (maksudnye menagih dadah) pastu ayah dia ade la penyakit tu. pastu jangkit kat mak dia. dah 10 tahun dah. budak ni tak tau la jangkit ke tak. sebab tu dia nak pegi check tapi dah bengang sangat ngn pakcik prebet yg mencekik darah, dia tak jadi pegi sebab tak cukup duit. aku diam je la. first time aku dengar dengan telinga aku sendiri orang cerita pasal penyakit tu dan penyakit tu dekat dengan aku . aku tetiba rasa terancam(haha padahal takdenye nak jangkit2 kla setakat dengar ).

mak aku tnye , mane ayahnye makcik tu jawab ayahnye dah meninggal sebab penyakit tu. betapa makcik tu taknak langsung sebut nama penyakit tu sebab penyakit tu lah yg merobek hati dan perasaan dia dan family budak tu.

pastu diorang turun dari kete. mak aku ade la nasihat sket2, pegi klinik mane2, jumpa sape2 yg patut. mase diorang jelan klua tu, aku tenung budak tu.

budak tu kecik lagi. tak tau ape ape lagi. kla lah dia dapat penyakit tu , dan dia sepatutnye ade masa depan cerah, teraniaya lah dia. betulkan dunia ni tak adil. ramai sangat2 yg cakap yg dunia ni tak adil.

kenapa tuhan takde selamatkan budak ni? kenapa perlu bagi budak ni sesuatu yg tak sepatutnye dia dapat?

sebenarnya tuhan dah sediakan sesuatu yg lagi best, lagi hebat dari sume tu . tapi tak ramai yg nampak. even aku sendiri pun kadang2 asyik nak salahkan tuhan je kla jadi pape. orang yg suka salahkan tuhan orang tu sengal.

semoga tuhan bagi yg terbaik daripada segala gala yg baik kepada budak tu. amiin

selamat hari AIDS sedunia ;)


argghhhh lenguh gila badan! best neh kla pekena tiger balm :D

1 comment:

izaRamos said...

kisah benar ke ni whey? nice entry. mnyntuh hati ~